2015. augusztus 24., hétfő

"Az Ige volt az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert: ő jött el a világba."(Jn. 1,9)

Fény, árnyék és sötétség kellékei az árnyjátéknak, de központi szereplője maga az ember vagy pedig az ember által mozgatott tárgy. Ez egy olyan műfaj amelynek üzenete egyértelmű: ember nélkül ez a játék nem különösen érdekes...
A földi élet is némiképp ezt az üzenetet hordozza a humánum számára. Küzdelem és játék a világosság, a belső fény és a sötétsége erőinek törésvonalán. Fény nélkül, azaz világosság nélkül ez a játék, ami tulajdonképpen maga az élet, nem érdekes. És most nevezzük nevén a szereplőket: a világosság maga az Üdvözítő Jézus Krisztus, az árnyék az örök Ádám, azaz az ember és a sötétség pedig a mindenkori istenellenes hatalom, a gonoszság, a Sátán. 
Az emberrel tudatosítani kell szerepkörének lényegét: Fény nélkül láthatatlan marad és a sötétség benyeli, elveszti. A világosság által tud játszani, megmutatkozni, megmaradni. Ebben egyedül Krisztusra támaszkodhat, mert Jézus Krisztus hozta a fényt, gyújtott világosságot a szívekbe, a szellemekbe, mert Ő maga a világ világossága. Ennek a fénynek pedig ragyognia kell minden emberi szívben és tudatban, hiszen addig tart a játék, amíg Ő itt van és diadalmaskodik a nagy sötétség felett. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése